ازبکستانی ها در جنوب ایران چه میخواهند؟

در ماههای اخیر چند هیأت عالی رتبه ازبک به بندر شهید رجایی استان هرمزگان آمدهاند و شرایط این بندر را بررسی کردهاند.
به گزارش نگاه جنوب ایران نیوز، معاون اول وزیر حملونقل جمهوری ازبکستان و هیأت اقتصادی همراه دو روز پیش در بندرعباس برای چندمین بار از ظرفیت های بندر شهید رجایی استان هرمزگان و قابلیت ها و اراضی پسکرانه این بندر بازدید کردند.
سپس این هیأت در تهران با سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی نیز دیدار کردند.
در دیدار با معان حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی ایران، راهکارهای توسعه همکاریهای حملونقلی و ترانزیتی میان دو کشور از جمله ایجاد مرکز لجستیک ازبکستان در بندر شهید رجایی بررسی شد.
مامانبی عمروف، معاون اول وزیر حملونقل ازبکستان در راس هیاتی با سعید رسولی معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی با حضور مدیران ارشد بخشهای مختلف حملونقل از جمله ریلی، جادهای، هوایی و دریایی در محل سازمان بنادر و دریانوردی دیدار و گفتگو کرد.
عزم دوطرف برای تسهیل ترانزیت و عملیاتی شدن توافقات
در این مذاکرات، رسولی با اشاره به حجم مبادلات تجاری دو کشور که حدود ۵۰۰ میلیون دلار برآورد میشود، بر ضرورت رفع موانع موجود و اجرای کامل توافقات همکاری دوجانبه برای رشد چشمگیر مبادلات تجاری و توسعه هرچه بیشتر همکاریهای لجستیکی برای بهره گیری بیشتر از ظرفیتهای دو طرف برای توسعه مناسبات تجاری تأکید کرد.
همچنین معاون حمل و نقل و سرپرست سازمان بنادر آمادگی وزارت راه و شهرسازی را برای حمایت از سرمایه گذاری خارجی از جمله ازبکستان در شقوق مختلف حمل و نقل و زیرساختهای آن در ایران با هدف توسعه ترانزیت و همکاریهای تجاری و حمل و نقلی بین دو کشور از طریق، معرفی نمایندگان ذیصلاح از بخشهای دولتی و خصوصی و یا تشکیل شرکت های مشترک اعلام کرد.
حمایت ایران از سرمایهگذاری ازبکستان در پروژههای بندری
از دیگر محورهای مورد توافق، آمادگی طرف ایرانی برای امضای یادداشت تفاهم همکاری جهت حضور سرمایهگذاران ازبکستانی در پروژههای توسعه زیرساخت بنادر جمهوری اسلامی ایران بود.
هدف از این همکاری، تسهیل ترانزیت کالاهای ازبکستان از طریق بنادر جنوبی و شمالی ایران و ایجاد یک مرکز لجستیکی کارآمد عنوان شد.
تقویت همکاریها در سایر شقوق حملونقل
در ادامه این نشست، دو طرف ضمن اشاره به وضیعت قابل توجه ترانزیت ریلی کالاهای ازبکستان از طریق ایران در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ بر لزوم حل مشکل تردد واگنهای ایرانی در خطوط ریلی ازبکستان تأکید و مقرر نمودند در چارچوب هماهنگیهای فیمابین در قالب همکاریهای دوجانبه و همچنین سازوکار های ریلی منطقه ای بتوان از نظام تعرفه ای هماهنگ برای تسهیل ترانزیت ریلی بهره برد.
همچنین مقرر شد موضوع اصلاح موافقتنامه حملونقل جادهای پیگیری شده و کمیته فنی مشترکی متشکل از نمایندگان ذیصلاح دو کشور برای حل مسائل باقیمانده روان سازی حمل و نقل جاده ای و انعقاد برنامه عمل همکاریها در این حوزه که قبلا به تفاهم کارشناسان رسیده است تشکیل شود.
قرابت فرهنگی و تمدنی وارد فاز اقتصادی می شود
با توجه به قرابت های فرهنگی و تمدنی و تاریخی دو کشور، و با وجود زمینه های مشترک فراوان برای توسعه تبادلات فرهنگی، گسترش همکاری های هوایی و افزایش پروازها بین مقاصد مختلف ایران و ازبکستان، از جمله مشهد، سمرقند و بخارا، و تسهیل صدور ویزا برای گردشگران وتجار با هدف توسعه گردشگری نیز از دیگر موضوعات مورد توجه در این دیدار بود.
هیات ازبکستانی در سفر به ایران ، در بازدید از بندر شهید رجایی در بندرعباس، ضمن آشنایی با زیرساختها و ظرفیتهای این بندر، آمادگی خود را برای تدوین برنامه همکاری مشترک با هدف ایجاد مرکز لجستیک ازبکستان در این بندر اعلام کرده بود.
ازبک ها به دنبال چیستند؟
بازدید این هیات سه نفره وزارت حملونقل ازبکستان از بندر شهید رجایی علاوه بر آشنایی با ظرفیتهای بندر شهید رجایی، مذاکره با مدیران بندری به منظور بررسی امکان سرمایهگذاری شرکتهای ازبکستانی در زمینه تاسیس مراکز لجستیک بندری بود.
ظرفیتهای لجستیکی، پایانههای کانتینری، ظرفیتهای ریلی، طرحهای توسعهای از مهمترین بخشهای مورد بازدید این هیات ازبکستانی از بندر شهید رجایی به عنوان بزرگ ترین بندر ایران است.
گفته می شود که سفر این هیات سه نفره از بندر شهید رجایی مقدمه سفر نخستوزیر قزاقستان به ایران و برگزاری کمیسونهای مشترک اقتصادی است.
بارگیری ۴۴ واگن از بندر شهید رجایی تا ازبکستان
اسفندماه سال گذشته برای نخستین بار یک محموله بزرگ بریکت آهن اسفنجی( در هر واگن) با ظرفیت ۶۸ تن متشکل از ۴۴ واگن از بندر شهید رجایی به مقصد کشور ازبکستان شاهد بارگیری و ارسال شد.
راه آهن استان هرمزگان نیز به دلیل اتصال مستقیم به بندر شهید رجایی، نقشی بسیار مهم در جابهجایی انواع کالاهای ترانزیت، صادراتی و وارداتی به ازبکستان دارد.
«جمهوری ازبکستان» کشوری در آسیای میانه از غرب و شمال با قزاقستان، از جنوب با ترکمنستان و افغانستان و از شرق با قرقیزستان و تاجیکستان همسایه است. تاشکند پایتخت و پرجمعیتترین شهر ازبکستان و سَمَرْقَنْد نیز دومین شهر بزرگ ازبکستان و مرکز استان سمرقند است. بیشتر ساکنان این شهر فارسیزبان هستند و به فارسی تاجیکی صحبت میکنند.
اهمیت تعیین تکلیف ریاست سازمان بنادر
به گزارش فارس، با توجه به اهمیت نقش سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان در مسائل و موضوعات مختلف اقتصادی و نیز توسعه دریامحور، تعیین تکلیف مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی اهمیت بالایی دارد. از زمان برکناری علی اکبر صفایی در اول بهمن ۱۴۰۳ تاکنون هنوز این سازمان با سرپرستی سعید رسولی اداره می شود و بسیاری از رسولی به عنوان گزینه مطلوب این سازمان یاد می کنند اما اهمیت تعیین تکلیف سریعتر مدیرعامل این سازمان از سوی وزیر راه و شهرسازی ضرورتی است که نباید آن را به زمان سپرد.
<div id="div_eRasanehTrustseal_85038"></div>
<script src="https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js"></script>
<script>eRasaneh_Trustseal(85038, true);</script>
نظرات