1403/11/16-14:08

ناوهای پهپادبر؛ گام راهبردی ایران در تقویت قدرت دریایی

ناوهای پهپادبر؛ گام راهبردی ایران در تقویت قدرت دریایی

جمهوری اسلامی ایران با تمرکز بر فناوری‌های پیشرفته، توان رزمی خود را در دریا تقویت کرده است. فرمانده کل سپاه پاسداران تأکید دارد که جنگ دریایی، جنگ تجهیزات و فناوری‌هاست و ایران به قابلیت‌های مهمی در این حوزه دست یافته است. توسعه ناوهای پهپادبر، گامی راهبردی برای افزایش بازدارندگی، نظارت در مناطق استراتژیک و مقابله با تهدیدات نامتقارن به‌شمار می‌رود.

به گزارش نگاه جنوب ایران نیوز، هرمزگان: یکی از مهم‌ترین گام‌ها در مسیر افزایش بازدارندگی و مقابله با تهدیدات نامتقارن، توسعه ناوهای پهپادبر است که می‌توانند ایران را قادر سازند تا در فواصل دورتر از آب‌های سرزمینی، از توانایی‌های رزمی و نظارتی خود بهره ببرد. این اقدام، علاوه بر افزایش قدرت بازدارندگی، راهبردی موثر در مقابله با تهدیدات نامتقارن به شمار می‌رود. 

سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، جنگ دریایی را جنگ تجهیزات و فناوری‌ها دانسته و تأکید کرده که ایران به توانایی جنگ از راه دور دست یافته است.

رشد دانش پهپادی و توسعه شناورهای رزمی در یک دهه اخیر، ایران را قادر ساخته تا تجهیزات و ادوات نظامی خود را در فواصل دورتر از آب‌های سرزمینی به‌کار گیرد و معادلات جدیدی در عرصه نظامی رقم بزند.

چرا ایران به ناو پهپادبر نیاز دارد؟

در راستای افزایش توان دفاعی و بازدارندگی کشور و با هدف کنترل و نظارت بر مناطق استراتژیک پیرامونی، کاهش وابستگی به تجهیزات خارجی و بهره‌مندی از قابلیت‌های پهپادی، ساخت شناوری با امکان نشست و برخاست پهپادها، اقدامی هوشمندانه به نظر می‌رسید.

ایران با توجه به سواحل طولانی خود در خلیج فارس و دریای عمان، همواره بر تقویت حضور دریایی تأکید داشته است. پهپادها به دلیل انعطاف‌پذیری و مقرون‌به‌صرفه بودن، گزینه‌ای مناسب برای پاسخ به تهدیدات نامتقارن محسوب می‌شوند.

شناور شهید بهمن باقری حاصل یک تغییر کاربری حرفه‌ای بر روی یک کشتی کانتینربر است که نمونه‌های مشابهی در جهان دارد. این تجربه ارزشمند، علاوه بر تقویت مؤلفه‌های اقتدار ایران اسلامی، می‌تواند آغاز راهی برای صیانت از منافع ایران در دریاهای دور باشد.

با بهره‌برداری از این ناو، ایران در جمع ۱۸ کشوری قرار می‌گیرد که دارای شناورهایی در این کلاس هستند. این ناو امکان نشست و برخاست پهپادهایی از جمله کرار، خانواده ابابیل، مهاجر و شاهد را در هر شرایط آب‌و‌هوایی فراهم می‌کند و قابلیت هدایت دقیق آن‌ها در مأموریت‌های مختلف را دارد.

بازدارندگی تمام عیار

بازدارندگی ترکیبی از عوامل بیرونی و ادراک ذهنی است که باید به‌درستی در نظام محاسباتی دشمن القا شود. دشمن باید درک کند که هرگونه خطا، هزینه‌ای واقعی برای او خواهد داشت.

بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در حوزه نظامی به‌طور دقیق قابل مشاهده است. این توان دفاعی در دو بخش دوردست و نزدیک دریایی، امکان دفاع مؤثر از کشور را فراهم کرده است.

فرمانده کل سپاه تأکید کرده که جمهوری اسلامی ایران دارای کامل‌ترین منظومه قدرت دفاعی در زیر سطح، هم‌سطح، بالاتر از سطح، در هوا و ساحل است. این توانمندی حاصل تخصص داخلی و استعداد جوانان کشور است و با ساخت تجهیزات پیشرفته، مدرن و قدرتمند ایرانی محقق شده است.

وی تصریح کرده بود که ایران راهی جز قوی شدن ندارد و مسیر پیش‌رو، تقویت هرچه بیشتر توان دفاعی کشور است.

ناو پهپادبر چه ارزشی دارد؟

ناوهای پهپادبر می‌توانند نقش مهمی در افزایش قدرت بازدارندگی ایران در برابر تهدیدات خارجی ایفا کنند. استفاده از پهپادها در دریا، توان نظارتی و عملیاتی ایران را در مناطق استراتژیک مانند خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز تقویت می‌کند.

پهپادها نسبت به هواپیماهای سرنشین‌دار یا ناوهای بزرگ، هزینه کمتری دارند و نگهداری آن‌ها ساده‌تر است. این پرنده‌ها می‌توانند در مأموریت‌های شناسایی، هدف‌یابی، حمله و جنگ الکترونیک به‌کار گرفته شوند. ایران نیز در این حوزه به سطح بالایی از توانمندی دست یافته است.

در مواجهه با تهدیدات نامتقارن، مانند حملات سریع یا عملیات غیرمتعارف، ناوهای پهپادبر به‌عنوان ابزاری انعطاف‌پذیر و سریع‌العمل عمل می‌کنند. ایران که به‌دنبال تقویت حضور دریایی خود است، می‌تواند با بهره‌گیری از این ناوها، حضور خود را در مناطق دورتر از ساحل گسترش داده و از منافع ملی حفاظت کند.

حرکت بر لبه تکنولوژی

توسعه فناوری و نوآوری در زمینه ساخت ناوهای پهپادبر به دانش وسیعی نیاز دارد و برای کشوری مانند ایران که در سخت ترین شرایط تحریم نظامی و علمی قرار دارد، چنین اقدامی می تواند بسیار جسورانه باشد.

ساخت ناوهای پهپادبر نیازمند توسعه فناوری‌های پیشرفته در حوزه‌های مختلف مانند هوش مصنوعی، سیستم‌های کنترل از راه دور و فناوری‌های دریایی است. این پروژه‌ها می‌توانند به پیشرفت علمی و فناوری کشور هم کمک کنند و پیشرانه توسعه علمی کشور در ابعاد مختلف نیز باشند.

ناو پهپادبر شهید بهمن باقری که از شهدای مخابرات نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده، می تواند نوید بخش درخشش شکوه آفرین دیگری در توانایی ساخت قدرت و تکمیل آرایه های دفاعی کشورمان و تکمیل هندسه قدرت نظامی ایران بشمار رود که با الحاق رسمی آن افقی تازه از نام بلند ایران در سطح منطقه و جهان خلق می کند.

منبع: فارس / گزارش: مهدی خسروی 

نظرات

captcha

اخبار مرتبط