1402/05/01-11:10

آیین «علم پیغمبر» آیینی فراموش نشدنی به قدمت بیش از 4 قرن در میناب

آیین «علم پیغمبر» آیینی فراموش نشدنی به قدمت بیش از 4 قرن در میناب

«علم پیغمبر» یکی از آیین های کهن جنوب کشور به قدمت بیش از چهار قرن است که در شهرستان میناب هرساله در روز پنجم محرم برگزار می شود.

به گزارش نگاه جنوب ایران نیوز، آیین «علم پیغمبر» یکی از آیین های کهن و مذهبی در جنوب کشور و در شهرستان میناب است که به عنوان  بزرگترین اجتماع مذهبی جنوب کشور، در شهرستان  میناب و در روز پنجم محرم برگزار می شود.

این آیین که یکی از آیین‌های مهم و بزرگ مذهبی و معنوی برای زنده نگه داشتن واقعه عاشورا و عزاداری امام حسین(ع) درشهرستان میناب محسوب می شود ، به عنوان بخشی از  آیین و سنت‌های مردم در خطه جنوب کشور رایج است که در ماه محرم اجرایی می‌شود و برگزاری این آداب و سنن در مناطق مختلف و شهرهای ایران متفاوت و متنوع است.

 

آیین «علم پیغمبر(ص)» عنوان آیینی  است با قدمت حدود چهار قرن در شهرستان  از جایگاه بالایی در امور مذهبی هرمزگان برخوردار است، به گونه‌ای که در روز پنجم محرم هر سال بسیاری از افراد برای شرکت در این مراسم از استان‌های همجوار و کشورهای همسایه به میناب سفر می‌کنند.

علم پیغمبر(ص) و علم صاحب‌الزمان (عج)،دو علمی  هستند که بسیار مورد توجه مردم میناب است به گونه‌ای که عصر روز پنجم محرم اکثر مردم این شهر در این مراسم شرکت می‌کنند و در پیشاپیش علم‌ها گوسفند قربانی کرده و شکلات، نقل، گل، سکه و گلاب بر آنها می‌پاشند.

پس از آغاز این مراسم ابتدا علم پیغمبر(ص) توسط تعدادی از مومنان و افرادی که دارای حسن شهرت و اعتبار مذهبی هستند با عطر و گلاب ناب و سلام و صلوات شست‌وشو می‌شود، و به هنگام بستن علم (پوشاندن آن به وسیله پارچه‌های مرغوب، قیمتی و اعلی نذری و یا خریداری شده) افرادی که از صدای زیبا برخوردار هستند به چاوش خانی مشغول  می‌ شوند.

 

ماتم قلعه میناب یا حسینیه محمد رسوالله در روز پنجم محرم میزبان مداحان و چاوش‌خوانان مشهور سراسر این شهرستان و هیئتهای  مذهبی و سینه زنی است و از ابتدای کار بستن علم تقریباً از ساعت هشت صبح تا 12 ظهر به طول می‌انجامد و در طول این مدت خیل مشتاقان و مردمی که از اقصی نقاط هرمزگان به میناب آمده‌اند در ماتم قلعه (حسینیه رسول‌الله) اجتماع کرده و مشغول تسبیح، ذکر و یا مرثیه و عزاداری می شوند.

در این روز شیفتگان ومحبان به ابا عبدالله الحسین ( ع) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از سراسر هرمزگان، واستان‌های همجوار و حتی کشورهایی نظیر بحرین، قطر و امارات متحده عربی جهت شرکت در مراسم علم‌گردانی  و عزاداری سالار شهیدان به این شهرستان می‌آیند تا در این مراسم مذهبی ومعنوی شرکت کنند.

پس آغاز این مراسم که با حضور گسترده مشتاقان و عزاداران در بیرون حسسنیه محمد رسول الله  همراه است مابقی علم‌ها که منتسب به ائمه اطهار(ع) هستند و از مناطق مختلف شهری و روستایی میناب به حسینیه ماتم قلعه می‌آیند با برپایی مراسم نوحه‌خوانی و سینه‌زنی سنتی، در مسیری که هرساله حرکت داشته اند به  سمت حسینیه لب رودخانه و سپس به حسینیه دیگر که معروف به منبر قاسم علی است ادامه مسیر می‌دهند و در آنجا پس از توقفی کوتاه به منزله ادای احترام و قرائت فاتحه به روح بنیانگذار این آیین (حاج عبدالصمد عبدالصمدی و شیخ حسن شیخ میرزا) و نیز ملحق علم صاحب‌الزمان (عج) به سایر علم‌ها، علم پیغمبر(ص) در جلو جمعیت و مابقی علم‌ها پشت سر آن به حرکت خود از میدان استقلال به سمت میدان شهدا و از آنجا به میدان ولایت و در نهایت به سمت بلوار ساحلی (حسینیه لب رودخانه) ادامه می‌دهند.

 

در طول مسیر شرکت‌کنندگان با طی کردن مسیر خیابان‌های شهید جهانگیر امینی و آموزش و پرورش، روبه‌روی مسجد صاحب‌الزمان (عج) مدت کوتاهی را  توقف می‌کنند و برای دیگر دست‌ اندرکاران آیین علم پیغمبر(ص) که قبور آنان در همین مکان قرار گرفته و مدفون هستند فاتحه قرائت می‌کنند.

عزاداران حسینی پس از رسیدن به این حسینیه به همراه سیل خروشان جمعیتی که منتظر رسیدن علم‌ها هستند در قالب گروه‌ها و دسته‌های عزاداری تا پیش از فرا رسیدن نماز مغرب و عشا به نوحه‌خوانی، سینه‌زنی و سوگواری می‌پردازند و عشق و ارادت خود را نسبت به امامان معصوم(ع) به ویژه سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و یاران باوفایش نشان می‌دهند.

آیین علم پیغمبر در واقع شیوه‌ای عزاداری با هدف زنده نگه داشتن عاشورا حماسه حسینی و ابراز ارادت به شهدای کربلا در شهرستان  میناب مطرح بوده که برپایی آن جنبه مردمی دارد.

این آئین که بزرگترین اجتماع مذهبی جنوب کشور در روز پنجم محرم است در سال ۱۳۹۵ به شماره ۱۲۸۹ در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

 

 

 

 

 

نظرات

captcha

اخبار مرتبط